Vegetarisk- & vegankost

– Vad är fördelarna med att äta mat från växtriket?

Det finns stora fördelar med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Vegetarisk mat kan innehålla alla näringsämnen kroppen behöver.

Vegansk mat består av mat från växtriket utan något inslag av mat från djurriket. Den innehåller alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung. Många undviker också gelatin, som utvinns ur bindväven hos djur. Vegansk kost är rik på fibrer och vitaminer och har lägre innehåll av mättande fetter. Det betyder att en välbalanserad vegansk diet kan göra dig lätt om hjärtat på flera sätt: du slipper dåligt samvete och du minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

Att äta vegetariskt betyder inte att man alltid äter grön sallad.

Det är inte svårt att vara vegetarian, bara man har vissa baskunskaper om var näringen finns.

För att få tillräckligt med näring är det några livsmedel som är särskilt viktiga:

  • Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter.

  • Fullkornsprodukter, till exempel havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och/eller fullkornspasta.

  • Grönsaker och rotfrukter

  • Frukt och bär

  • Lättmjölk och magra mejeriprodukter- eller berikade vegetabiliska produkter

  • Rapsolja och rapsoljebaserade matfetter

Om man inte äter några animaliska livsmedel alls behövs kosttillskott av vitamin B12 och vitamin D eller tillräckliga mängder från berikade produkter. Det kan behövas även om man äter mjölkprodukter och ägg.

Vegetarisk mat delas in i olika grupper:

  • Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.

  • Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter

  • Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och ägg.

Protein

En del är rädda för att proteinintaget ska bli för lågt med vegetarisk mat, men det är sällan något bekymmer. Protein är visserligen viktigt: det är kroppens byggstenar och behövs i allt från små enzymer till att bygga muskler. Men i den vegetariska maten finns alla proteiner man kan behöva få i sig. Förutsättningen för att kroppen skall kunna använda proteinet ordentligt är att man får i sig tillräckligt med energi. Annars används proteinet som bränsle istället.

Ta kontakt om du vill veta mera.