Friskvård

– Vad är friskvård?

För att kroppen ska må bra måste tre viktiga delar vara i balans. Dessa delar är kost, motion och vila. När man äter näringsriktig och god mat orkar man röra på sig och då sover man också gott. Om någon av dessa delar inte fungerar haltar hela konceptet. Då kan man t.ex. få problem med magen eller sömnen.

Man behöver inte vara sjuk för att börja med friskvård. Det bästa sättet att börja med friskvård är i förbyggande syfte, för att undvika att bli sjuk, för att hålla sig frisk och kry långt upp i hög ålder.

”För att kroppen ska må bra måste tre viktiga delar vara i balans.
Dessa delar är kost, motion och vila.”

– Vad borde jag äta för att hålla mig frisk?

Det är inte lätt att äta hälsosamt nuförtiden, trots att hyllorna i affärerna är överfulla med produkter. Det beror på att utbudet är för stort. Ska man välja en sockerfri produkt eller är sockret ersatt med något som är ännu skadligare för ens hälsa? Hur är det egentligen med fettet? Vilken är skillnaden mellan mättade och omättade fetter och hur inverkar de på ens kropp? Och det oändliga utbudet av mjölkprodukter. Borde en vuxen person alls dricka mjölk?

Tillsammans kan vi reda ut vad just du med din kroppssammansättning borde välja för att hålla dig frisk och kry.

Det är inte alltid lätt att veta vad på hyllan är bra för just mig och min mage.

— Hur viktig är vila och återhämtning?

Vila är oerhört viktigt för att kroppen ska återhämta sig från allt vad man varit med om under dagen. Det är inte bara efter en idrottsprestation man behöver vila, utan efter en helt vanlig arbetsdag, om den så spenderats på kontor eller med rent kroppsarbete. Muskler, organ och framför allt hjärnan behöver återhämta sig för att kunna bearbeta alla intryck och smälta all ny kunskap som man insupit under dagens lopp. Utan ordentlig vila lär man sig inte lika bra och minnet försämras. Men hur många timmar sömn behöver man egentligen och kan man sova för mycket? När borde man gå och lägga sig för att vakna utvilad? Är det skillnad på prestationen hos morgonpigga och kvällspigga personer?

Om du vill diskutera hur viktig vila och återhämtning är och förbättra din sömn för att höja din prestationsförmåga, så står jag mer än gärna till hands.

Bastun är ett utmärkt ställe för återhämtning.

— Finns det en motionsform som passar mig?

Det är inte alltid ens kropp vill som man själv vill. Du har kanske siktet inställt på ett halvmaraton, medan dina knän tycker att en kort promenad är alldeles tillräckligt. Konflikten mellan viljan och förmågan kan i värsta fall leda till att motionen blir obefintlig.
Lider just du av ett dylikt dilemma som har berövat dig glädjen av att motionera? Misströsta inte! Det finns hjälp att få. Ingen ska behöva sitta ensam på soffan och må dåligt.

Det finns alltid någon motionsform som passar och som du kan ha stor glädje av. Tillsammans kan vi reda ut vad som passar just dig och din livssituation!

Bärplockning är också en form av motion.
Det finns många olika sätt att motionera, yoga är ett av otaliga alternativ.